FAQ

WAT JE MOET WETEN:

 

Wat is parfum, eau de toilette en eau de cologne?

  • Parfum (extract) - bevat 15 tot 30% van de geurcompositie in geconcentreerde alcohol.
  • Eau de Parfum (Eau de Parfum, EdP) - bevat 8 tot 15% van de geurige parfumcompositie in ongeveer 85-90% alcohol.
  • Eau de Toilette (Eau de Toilette, EdT) - bevat 4 tot 8% van de parfumcompositie in ongeveer 80% alcohol.
  • Eau de Cologne (Eau de Cologne, EdC) - bevat 3 tot 5% van de geurcompositie in ongeveer 70% alcohol.

Hoe kies je het juiste parfum of soortgelijk product?

Eerst en vooral, volgens uw eigen smaak. Kies nooit een parfum op basis van een "monster" dat is bereid door een parfum of een soortgelijk product aan te brengen op bijvoorbeeld een wattenstaafje of een spuitdopje, dat vervolgens lange tijd vrij in de lucht wordt gelaten. Een dergelijk geur-"monster" komt niet overeen met de geur van het product in de verzegelde verpakking.

Is het waar dat hetzelfde parfum net iets anders ruikt bij verschillende dragers?

Ja, het is waar. Elke persoon heeft zijn eigen specifieke geur. Het hangt af van de kenmerken van hun huid, hun voeding en hun levensgewoonten. Een parfum dat bij de ene drager heel aangenaam ruikt, kan op de huid van een andere drager net iets anders ruiken.

Verandert de geur van een parfum als de drager, bijvoorbeeld, gekruid voedsel tot zich neemt?

De geur van het parfum verandert niet, maar de geur van de huid verandert, die de geur afgeeft van de metabolische omzetting van het opgenomen voedsel. Deze verandering is de reden waarom, in complex met de geur van het parfum, de algemene indruk anders is dan die van het parfum zelf.

Kan parfum de stemming beïnvloeden?

Ja, heel erg. De geur heeft een onmiddellijk effect op het psychologisch evenwicht. Een aangename geur kan de stemming zeer snel verbeteren, maar een doordringende, zeer intense geur daarentegen is storend en kan zelfs problemen veroorzaken.

Zijn er erotische parfums?

In principe niet, tenminste niet in de zin van een onmiddellijk afrodisiacum. Maar een aangename geur die gebruikt wordt door het voorwerp van je interesse is niettemin irriterend. Maar hoe frisser of fruitiger de geur, hoe minder irriterend de zogenaamde prikkelende effecten.

Zijn er regels over hoe je parfum moet gebruiken?

Ja. Parfum mag de mensen om je heen nooit "storen". Hier geldt, meer dan elders, het principe dat minder altijd meer is. Overdag gebruikt u bij voorkeur een lichtere eau de toilette of eau de cologne. Parfum zelf mag alleen worden gebruikt voor speciale en feestelijke gelegenheden. Het is ook aan te raden om geuren te kiezen met de seizoenen in gedachten. Voor warme zomerdagen zijn frisse bloemen- of citrusgeuren en hun vele variaties ideaal. In koelere seizoenen zijn zwaardere balsamico- en oriëntaalse geuren meer geschikt. Natuurlijk is dit niet bedoeld als een ijzeren regel. De keuze van de parfumgarderobe van elke vrouw en man wordt bepaald door hun persoonlijke smaak en levensstijl.

Waarom gebruik je niet verschillende geuren tegelijk?

Elk parfum is één harmonieus geheel. Indien een verschillend en verschillend intens geurend product tegelijkertijd wordt gebruikt, ontstaat er vaak een disharmonie die, in haar complexiteit, een onaangename indruk kan wekken.

Hoe en waar moet een parfum worden gedragen?

Het is in de eerste plaats een kwestie van concentratie. Als men denkt aan die beroemde druppel die achter het oorlelletje wordt aangebracht, bedoelt men meestal het parfum. Over het algemeen wordt parfum aangebracht op de plaatsen waar het meeste bloed onder de huid zit, d.w.z. de elleboogkas, maar ook op de knieschijven - de plaatsen waar de huid het warmst is en waar de geur van het parfum het best tot zijn recht komt. Het parfum wordt ook op het haar aangebracht, net boven de hoofdhuid. Het parfum werkt uitstekend op natuurlijke materialen en bont, maar het wordt afgeraden het aan te brengen op witte en lichtgekleurde kleding, vooral niet op natuurzijde.

Hoe lang blijft het parfum goed en hoe weet ik of het niet meer helemaal goed is?

Als het flesje parfum niet wordt blootgesteld aan daglicht en temperaturen hoger dan ongeveer 20°C, zal de geur enkele jaren meegaan. Nieuwe parfums hebben pictogrammen die u vertellen hoe lang het parfum ongewijzigd blijft na opening. Deze tijd varieert naar gelang van de geur en varieert van 12 tot 36 maanden. Een parfum in zijn originele ongeopende fles kan verscheidene jaren meegaan. Een parfum dat van kleur verandert, meestal naar een donkerder tint, en een harsring rond de dop heeft, is meestal oud. Een zure en harsachtige geur wijst er ook op dat een parfum of soortgelijk product over de houdbaarheidsdatum heen is.

Wat is een tester?

De tester zit in een grijs met wit of bruin bedrukte doos, zonder andere doorzichtige verpakking. Sommige testers hebben geen dop. Het originele parfum zit in een commerciële, gekleurde verpakking, die gewoonlijk is afgedekt met een doorzichtige folie. Het grote voordeel van een tester is dat de prijs altijd lager is dan de prijs van een identiek, in de handel verkrijgbaar parfum. De tester is vooral geschikt voor klanten die een parfum voor eigen gebruik kopen en niet geïnteresseerd zijn in de doos, maar in een betere prijs. Het flesje en de inhoud van de tester zijn identiek aan het origineel.